QUÈ ESTÀ PASSANT A TAILÀNDIA? (1)

Què està passant a Tailàndia? Com és possible que el país conegut com la «terra dels somriures» sigui al mateix temps el «país dels cops d’estat»? És Tailàndia una destinació turística segura per al viatger? En aquest post faré un resum dels antecedents històrics que expliquen l’actual situació de conflicte polític en què Tailàndia es troba immersa, i d’aquí a uns dies publicaré una segona part centrada en l’actualitat, el possible desenvolupament del conflicte i l’efecte que això pugui suposar per a qui tingui planejat un viatge a Tailàndia.

turismo tailandia golpe de estado
Comptant el que es va consumar el passat dijous 22 de maig, des de 1932, any en què va acabar la monarquia absoluta a Tailàndia, al país s’han produït 12 cops d’estat reeixits, a més de vuit intents fallits. Així doncs, els cops d’estat són un fet freqüent i recurrent en la vida política tailandesa. De tant en tant la notícia salta a les primeres pàgines de la premsa internacional, i al cap de pocs dies ja no se’n sent a parlar més. Llavors l’única informació que ens arriba de Tailàndia torna a ser la dels fullets turístics, que en tot moment segueixen oferint viatges a la que anomenen «terra dels somriures» … fins que al cap d’uns anys el general de torn perpetra un nou cop d’estat.

Entre 1932, any en què va acabar la monarquia absoluta, fins a 1973, la història política de Tailàndia és bàsicament una successió de diferents dictadures militars. L’intent d’instaurar un sistema democràtic a partir de 1973 va ser l’inici d’un procés durant el qual les reformes democràtiques es van anar consolidant de forma lenta i intermitent, entorpides per nous cops d’estat i breus períodes de govern militar, fins que el 1992 el conservador Partit Demòcrata va guanyar les eleccions i va estar al capdavant del govern durant la major part de la dècada.

Però l’any 2001 va arribar al poder Thaksin Shinawatra, el magnat empresarial que es troba a l’ull de l’huracà de l’actual crisi política tailandesa. En aquest any el seu partit Thai Rak Thai va irrompre amb força en les eleccions i va obtenir una àmplia victòria. Durant el primer mandat va aconseguir remuntar amb èxit la crisi econòmica que afectava el país, va reduir molt notablement la pobresa rural, va realitzar una forta inversió en infraestructures, va llançar el primer programa de cobertura sanitària universal del país i va emprendre una contundent campanya de supressió de les drogues il·legals.

Thaksin-Shinawatra

El 2005, Thaksin Shinawatra va guanyar un segon mandat amb la majoria més àmplia mai aconseguida abans per cap partit. Però l’ex primer ministre era -i segueix sent- una figura molt controvertida, i malgrat comptar amb una multitud de partidaris, principalment entre les classes més desfavorides, una altra part important de la societat el detesta per considerar-lo un demagog autoritari, populista i corrupte. El 2006, un cop d’estat va enderrocar el seu govern, posant de manifest la profunda divisió que pateix Tailàndia en l’esfera política i desencadenant una situació d’inestabilitat institucional que encara arrossega el país, sense que de moment es pugui entreveure cap sortida al conflicte.

 

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s