VIATGE A LAOS, DE NORD A SUD

LAOS, VIATGE DE 16 DIES (1-16 SETEMBRE)

Un viatge de 16 dies en el que recorrerem Laos de sud a nord per a conèixer el més fascinant del país, incloent la preciosa ciutat de Luang Prabang (Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO) i els seus entorns, on a més a més viurem la celebració del Festival de les Curses de Barques tradicionals. Veurem els impressionants paisatges muntanyosos del nord del país, els entorns naturals de Vang Vieng, la capital Vientiane, la zona de cafetars i cascades de l’ altiplà de Bolaven, les antigues ruines khmers de Jampassak i la regió de les 4.000 illes del riu Mekong, a l’extrem sud del país. Coneixerem alguns dels nombrosos grups ètnics minoritaris que habiten a Laos, i passarem 24 hores en un poblat mai abans visitat pel turisme, una oportunitat única per a aproximar-nos a la vida rural tradicional del sud-est asiàtic. Tot això de la mà d’un expert apassionat per el país que, juntament amb guies locals, guiarà personalment aquest viatge. Una experiència que busca endinsar-se en el país i la seva cultura més enllà de la superfície.

Dia 1 de setembre: CIUTAT D’ORIGEN – BANGKOK

Sortida des de la ciutat d’origen cap a Bangkok, punt d’enllaç amb el vol a Luang Prabang al dia següent. Nit a bord.

Dia 2 de setembre: BANGKOK – PAKSE – JAMPASSAK

● ARRIBADA: Arribada a Pakse a última hora de la tarda, i trasllat fins al nostre hotel de Jampassak, petita població situada a la ribera del mític riu Mekong, a una mitja hora de camí des de Pakse. Encara que avui dia amb prou feines en queden rastres, aquesta població va ser antigament la capital de la regió del sud de Laos, i encara conserva algunes boniques edificacions dels inicis de l’època colonial francesa, a més d’oferir unes vistes privilegiades sobre el gran riu.

(Nit en hotel de Jampassak)

Dia 3 de setembre: JAMPASSAK – LES 4.000 ILLES (E)

● LES ANTIGUES RUÏNES KHMERS: Visita de les ruïnes khmers de Wat Phu, lloc declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, i construït en diferents etapes entre els segles V i XII. El lloc té una gran importància històrica per ser el bressol de la civilització khmer, que al segle IX es traslladaria cap al sud i s’establiria a Angkor, en l’actual Cambodja. Les ruïnes de Wat Phu, emplaçades sota una muntanya que es creia que prenia la forma del fal·lus del déu hindú Shiva, s’estenen a través de tres nivells de terrasses, i en la part superior s’hi troba el temple principal i la font natural l’aigua de la qual era canalitzada fins als estanys cerimonials del nivell inferior. Un lloc amb molt d’encant, amb molts racons per explorar, i que en el seu nivell més alt ofereix esplèndides vistes sobre la vall del riu Mekong. Després de dinar creuarem el riu Mekong en ferri i prendrem el nostre vehicle fins a la zona de Si Phan Don, l’eixamplament del riu Mekong situat just al nord de la frontera cambodjana i conegut com les 4.000 illes. Creuarem de nou amb el ferri fins al nostre destí per a aquesta nit, l’illa de Don Khong, i ens allotjarem a Muang Khong, la tranquil·líssima capital de la regió de les 4.000 illes.

(Nit en hotel de Muang Khong)

a10

Dia 4 de setembre: LES 4.000 ILLES (E)

● EXPLORANT LES 4.000 ILLES: Al matí agafarem una barca tradicional de motor i navegarem durant unes dues hores pel riu Mekong a través de la regió de les 4.000 illes, obrint-nos pas entre illes i illots i observant des del nostre vaixell la vida al voltant del riu, l’activitat dels pescadors i dels pobles riberencs. En arribar a l’antic embarcador francès de l’illa de Don Daet desembarcarem i iniciarem un passeig a través d’arrossars, on amb una mica de sort podrem observar el treball dels camperols. Seguirem caminant fins a creuar l’antic pont francès que comunica l’illa de Don Daet amb la veïna illa de Don Khon (no confondre amb Don Khong!), On prosseguirem el nostre camí al costat d’arrossars, poblets i temples budistes fins a les espectaculars cascades de Li Phi, en el mateix riu Mekong. Aquesta llarga successió de cascades va ser l’obstacle natural que en la segona meitat del segle XIX va frustrar les ambicions dels colonialistes francesos d’obrir una ruta comercial que comuniqués amb el sud de la Xina a través del riu Mekong. Prendrem una barca per anar a veure els dofins Irrawaddy, una espècie en perill d’extinció de la qual sobreviuen molt pocs exemplars i que, a part de la població cambodjana de Kratie, només viu en aquest tram del riu. Retorn a Don Khong en vaixell remuntant el riu Mekong.

(Nit en hotel de Muang Khong)

4000 illes

Dia 5 de setembre: LES 4.000 ILLES – TAD LO (E)

● TAD LO: Transport per carretera fins a la regió de l’altiplà de Bolaven, una fèrtil i bonica regió del sud de Laos coneguda per les seves nombrosíssimes cascades, per les seves poblacions de grups ètnics minoritaris i per les seves plantacions de cafè i te, principals cultius de la regió. Visita de Tad Pasuam, una bonica cascada amb forma de ferradura, al costat de la qual dinarem. Seguirem el nostre camí fins al poble de Tad Lo, que rep el nom d’una de les dues cascades que hi ha al seu costat, Tad Lo i Tad Hang. Des del poble farem una passejada pels seus entorns naturals, a través d’un sender que voreja les dues cascades i condueix fins a un bonic poblet al costat del riu, habitat pels Ngè, on podrem observar com és la vida tradicional d’aquest grup ètnic minoritari del sud de Laos.

(Nit en un bungalou de Tad Lo)

a9

Dia 6 de setembre: ALTIPLÀ DE BOLAVEN (E, D)

● LA CAMINADA DE LES CASCADES: Després de l’esmorzar a Tad Lo, el nostre vehicle ens conduirà fins al punt de sortida de la caminada d’avui, parant breument pel camí per visitar una bonica plantació de cafè i te, els principals cultius de la regió, on podrem veure el procés de aquest cultiu i tastar bon cafè local. La caminada passa per les muntanyes calcàries de Xing Sai, i arriba fins a la cascada de Tad Champi, lloc on pararem per donar-nos un bany i per menjar. A la tarda, la caminada ens portarà fins a dues de les cascades més boniques de tot el país: Tad Fan i Tad Nyuang. Tad Fan és una alta cascada amb dues caigudes bessones, que podrem admirar des d’un mirador situat just davant d’ella. En el cas de Tad Nyuang, en canvi, un sender i una senzilla escalinata permeten baixar fins al nivell inferior per gaudir de les seves vistes, i al mateix temps a la part superior es formen diverses piscines, completament segures, una àrea de pícnic molt popular entre els habitants locals de la regió on qui així ho desitgi podrà fer l’últim bany del dia. Després d’això el nostre vehicle ens portarà fins Pakse, la capital del sud de Laos, que es troba a menys d’una hora de camí, a la confluència dels rius Mekong i Sedon.

(Nit en hotel de Pakse)

bolaven

Dia 7 de setembre: PAKSE – VIENTIANE (E)

● VISITA DE LA CAPITAL: Al voltant de migdia agafarem un avió que ens portarà fins a Vientiane, la capital de Laos. A la tarda, inici de la visita de la capital. Visita del Vat Sisaket, un elegant temple budista envoltat per un claustre ple d’estàtues de Buda, a les parets del qual hi ha milers de petits nínxols que contenen més de 6.000 petites estàtues de Buda. Es tracta de l’únic temple de la capital que va sobreviure al saqueig siamès de 1828, i per això es conserva en la seva forma original. El Vat Ho Phra Kaeo, el temple-museu annex a l’antic Palau Reial (actualment el Palau Presidencial), va ser construït per donar recer a l’estàtua sagrada del Buda Maragda (Phra Kaeo), actualment en un temple annex al costat del Palau Reial de Bangkok , a Tailàndia. Durant l’època colonial el temple va ser reconstruït i va adoptar la seva forma original, reconvertit en un petit museu que, tot i l’aspecte informal del seu interior, conté destacadíssimes mostres d’art laosià. Pujarem dalt del Patusai, l’arc de triomf de la ciutat, per contemplar unes bones vistes de la capital des de les altures.

(Nit en hotel de Vientiane)

vientiane

Dia 8 de setembre: VIENTIANE (E)

● VISITA DE LA CAPITAL, TARDA LLIURE: Al matí continuarem amb la visita dels llocs més emblemàtics de la ciutat. El Vat Si Muang és el temple més actiu de la ciutat, i el lloc on es troba el pilar fundacional de la ciutat i on es creu que habita l’esperit tutelar de Vientiane, una dona embarassada anomenada Sao Si, que té una estàtua i un altar en un recinte exterior obert, on van a dipositar els seus ofrenes tant les dones embarassades de la ciutat com les que volen quedar-se embarassades. El temple és el millor lloc per veure els fidels budistes fent els seus rituals de devoció. Visita de la Gran Estupa Daurada del That Luang, el principal monument budista de Laos, sota el qual es creu que hi ha una relíquia del mateix Buda i on es creu que resideix l’esperit del país. Finalment visitarem el museu de l’organització COPE, un petit museu modern, interactiu, amè i molt interessant, que ens permetrà conèixer l’impacte que les municions de guerra no detonades segueixen tenint sobre les zones rurals del país 40 anys després de la fi de la guerra . Tarda lliure a la ciutat.

(Nit en hotel de Vientiane)

a7

Dia 9 de setembre: VIENTIANE – VANG VIENG (E, D)

● ENTORNS NATURALS DE VANG VIENG: Menys de 4 hores de carretera separen Vientiane del poble de Vang Vieng, i durant el trajecte pararem per visitar breument dos dels mercats de carretera més interessants del trajecte, un d’ells el principal mercat on es ven el peix de la propera i enorme presa d’Ang Nam Ngum. El millor de Vang Vieng és sens dubte la seva ubicació al costat del riu Nam Song, vorejat per una fila de muntanyes calcàries. Tindrem tota la tarda per visitar els entorns naturals de Vang Vieng, envoltat de poblets i muntanyes plenes de coves, incloent la impressionant cova de Tham Phu Kham.

(Nit en hotel de Vang Vieng)

vang vieng

Dia 10 de setembre: VANG VIENG – LUANG PRABANG (E)

● ENTRE MUNTANYES FINS A LA CAPITAL DEL NORD: La nova carretera inaugurada fa un any permet cobrir la distància entre Vang Vieng i Luang Prabang en unes 5 hores, i ofereix bones vistes sobre els paisatges de muntanya que conformen la major part de la superfície de Laos, on destaquen algunes formacions calcàries de formes espectaculars. A la tarda, inici de la visita del centre històric de Luang Prabang, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. La visita de la ciutat es repartirà entre els dies 10 i 12 de setembre, adaptant-nos a l’horari de la celebració de les curses de barques del dia 12, i en cas de no haver pogut finalitzar alguna de les visites i activitats previstes, quedarà l’opció de fer-les durant la tarda lliure del dia 14.

Visita dels principals monestirs de la ciutat: el majestuós temple principal del monestir Vat Siang Thong és considerat per molts la millor obra arquitectònica de tot el país, i en el seu recinte es guarda l’enorme carrossa funerària de l’antiga família reial de Laos. El monestir Vat Mai és la seu central del clergat budista de Laos, i un dels seus monestirs més venerats. Per finalitzar amb els temples, el Vat Visun conté una enorme estàtua de Buda i en el seu exterior hi ha una curiosa estupa en forma de síndria, el That Mak Mo. Visita del Museu Nacional, residència de l’últim rei de Luang Prabang, on es poden contemplar les pertinences i estances de l’antiga reialesa, com la sala del tron ​​i les seves habitacions moblades tal com eren originalment, així com molts objectes de l’art i la cultura de Laos. Ascens del turó Phu Si, situat al cor del centre històric, i des del qual si el temps ho permet es pot gaudir d’unes esplèndides vistes de la ciutat i els seus verds entorns de muntanyes ondulants.

(Nit en hotel de Luang Prabang)

vv-lp

Dia 11 de setembre: ÀREA DE TAD SAE (E, D)

● BICICLETA, CAMPAMENT D’ELEFANTS, CAMINADA A UN BONIC POBLE KHMU, I CASCADA DE TAD SAE: Anirem amb bicicleta (o en transport local qui així ho desitgi) fins a un campament d’elefants rescatats del treball agrícola. I és que l’antic nom del país que actualment coneixem com Laos significava literalment «el país del milió d’elefants». Tot i ser lògicament una activitat muntada per al turisme, no es tracta del típic passeig en elefant, sinó que és una activitat pensada per establir un contacte, encara que breu, més proper amb els animals. Després que un mahout (cuidador d’elefant) ens faci una explicació bàsica del maneig de l’animal, farem un breu passeig en elefant fins al riu Nam Khan, on ajudarem a banyar els animals i ens banyarem amb ells. Al campament els elefants reben un molt bon tracte, treballen unes poques hores al dia i tenen cuidadors i un veterinari que controla el seu benestar durant tots els dies de l’any. Després de dinar, prendrem una canoa per creuar el riu i emprendrem una caminada d’una hora fins a un bonic poble habitat per l’ètnia Khmu, on veurem com viu aquest grup majoritari a la regió. A través d’un sender diferent caminarem fins a la cascada de Tad Sae, on tindrem temps lliure per visitar el lloc i banyar-nos, i després tornarem a la ciutat, parant pel camí a veure la tomba d’Henri Mouhot, l’explorador francès que va obrir les portes de Laos al colonialisme francès i va redescobrir les mítiques ruïnes d’Angkor.

(Nit en hotel de Luang Prabang)

a3

Dia 12 de setembre: LUANG PRABANG (E)

● LUANG PRABANG I LES CURSES DE BARQUES: Continuació de la visita de la ciutat de Luang Prabang, l’horari s’adaptarà en funció del Festival de les Curses de Barques tradicionals que se celebren en aquest dia. Visita del Mercat del Matí, un petit mercat de productes frescos de menjar amb molt d’encant que cada matí es munta en dos cèntrics carrers de vianants, un molt bon lloc per passejar i veure l’ambient i els productes locals, molts d’ells completament diferents dels que estem acostumats a veure en els nostres mercats. Passeig d’unes dues hores en barca pel riu Mekong, navegant per aquest mític riu, que ens permetrà contemplar la població de Luang Prabang i els seus entorns des les seves aigües, així com la vida en les seves ribes. El riu Mekong, el segon riu del món amb una major biodiversitat, va ser al llarg dels segles la principal via de comunicació d’aquesta regió dominada per una orografia abrupta i muntanyosa, i segueix tenint un paper fonamental en la vida dels vilatans. lp

Festival de les Curses de Barques Tradicionals: avui és un dels dies més importants del calendari anual de Luang Prabang, el bressol de la cultura lao tradicional, ja que s’hi celebra el Festival de les Curses de Barques, una tradició ancestral que originàriament es feia en honor dels Naga que protegeixen la ciutat, les deïtats amb forma d’enormes serps aquàtiques que es creu que viuen als rius de Laos. Gent de tota la província s’acosta a Luang Prabang en aquesta data, i tot el centre de la ciutat, especialment el carrer que recorre el riu Nam Khan, s’omple de gent que busca un bon lloc prop de la ribera per observar les carreres, preferentment en una de les terrasses dels bars que hi ha al costat del riu. Les barques competeixen de dues en dues, cadascuna en representació d’un poble o barri, amb una cinquantena de remers que remen al límit de les seves forces mentre criden rítmicament per mantenir la sincronització. Sens dubte un dia inoblidable.

(Nit en hotel de Luang Prabang)

boat racing

Dia 13 de setembre: POBLE RURAL (E, D, S)

● DESCOBRINT EL LAOS RURAL: Després d’esmorzar, trasllat en transport local (1 hora) fins al punt d’inici de la nostra caminada, aturant-nos breument pel camí per veure les magnífiques vistes de les muntanyes de la regió des del mirador de Kiu Muang. Caminarem durant unes tres hores per un sender de muntanya fins a un poble remot enmig de muntanyes, habitat per les ètnies Hmong i Khmu, on passarem la resta del dia col·laborant amb la població local en les seves activitats diàries. Es tracta d’un poblat tradicional sense electricitat, mai abans visitat pel turisme, i és una oportunitat única per veure de prop com és el dia a dia de les comunitats rurals de Laos. Podem aprendre, veure i participar en el procés de cultiu de l’arròs, el blat, verdures, fruiters o hortalisses, farem donació de material escolar a l’escola local, on qui vulgui podrà col·laborar en una lliçó d’anglès, podem intentar aprendre l’artesania de teixir bambú (per la qual els Khmu tenen un gran renom), o unir-nos als joves locals en un joc de futbol o de kato (joc tradicional del sud-est asiàtic similar al voleibol on no es poden fer servir mans ni braços), etc. A la tarda, cuinarem el sopar juntament amb les dones locals.

(Nit en una casa local)

a4

Dia 14 de setembre: KWANG SI, LUANG PRABANG (E, D)

● CASCADA DE KWANG SI, TARDA LLIURE A LUANG PRABANG: Després d’esmorzar, deixarem el poble i caminarem una hora per un camí diferent al del dia anterior fins a una altra carretera, on ens estarà esperant el nostre vehicle per portar-nos fins a les espectaculars cascades de Kwang Si, on a més de visitar el lloc ens podrem banyar a les múltiples piscines d’aigua transparent que hi ha a la part inferior. Retorn a Luang Prabang i tarda lliure, o finalització de les visites de la ciutat en cas que el Festival de les Curses de Barques no hagués deixat temps d’acabar-les dos dies abans. Luang Prabang és una ciutat que ofereix moltíssimes possibilitats: perdre’s pels tranquils carrers del seu centre històric, relaxar-se en alguna terrassa a la ribera del riu Mekong, xerrar amb els novicis que habiten en els nombrosos temples de la ciutat, escoltar els càntics dels monjos al capvespre, visitar el mercat nocturn d’artesania, rebre un massatge amb la tècnica autòctona tradicional, etc. Sopar de comiat.

(Nit en hotel de Luang Prabang)

a5

Dia 15 de setembre: LUANG PRABANG – BANGKOK – VOL A LA CIUTAT D’ORIGEN

● Trasllat a l’aeroport internacional de Luang Prabang, des d’on comencen els vols de tornada a casa.

 

Dia 16 de setembre: ARRIBADA A LA CIUTAT D’ORIGEN (final del viatge)

 

mapa ruta laos 2015

PREU

2.409 € : preu per viatge, en grup de 12 (no inclou vols internacionals BCN-BKK-BCN)

2.495 € : preu per viatge, en grup de 10 (no inclou vols internacionals BCN-BKK-BCN)

2.564 € : preu per viatge, en grup de 8 (no inclou vols internacionals BCN-BKK-BCN)

2.695 € : preu per viatge, en grup de 6 (no inclou vols internacionals BCN-BKK-BCN)

Suplement Individual: 435 €

.

EL PREU INCLOU

-Vols Bangkok-Pakse, Pakse-Vientiane i Luang Prabang-Bangkok
-Règim d’allotjament i esmorzar

-Àpats especificats al programa (E=esmorzar, D=dinar, S=sopar)
-Transport privat
-Guia-coordinador del viatge (Jordi Pla)
-Guia local acompanyant
-Entrades als llocs a visitar segons l’itinerari
-Taxa domèstica del govern i recàrrecs del servei
-Assegurança de viatge i de cancel·lació
.

EL PREU NO INCLOU

-Vols internacionals
-Visat d’entrada ( 36 US $ , tramitació a l’arribada )
-Menjars i begudes no especificades al programa
-Propines

.

-Per a la realització del viatge és necessari el passaport amb una validesa de més de 6 mesos a la data de tornada del país.

-El preu del viatge pot ser revisat fins 20 dies abans de la data de sortida, a causa de imprevistos en els increments de taxes aèries, carburant, etc .

-La categoria hotelera està basada en la classificació turística local .

-Els preus inclouen assegurança vacances d’assistència i cancel·lació de viatge (la cobertura d’anul·lació serà l’import del viatge).

-Despeses de Cancel·lació: el client sempre pot cancel·lar el seu viatge. La cancel·lació dels serveis genera diversos tipus de despeses (gestió, anul·lació i penalització). La quantia d’aquestes despeses dependrà de la data en què es realitza la cancel·lació i de les condicions de les tarifes de transport aplicades, a més de les exigències econòmiques de cada proveïdor de la resta de serveis .

-Per a qualsevol consulta sobre les vacunes necessàries i altres informacions sanitàries per al viatge descrit, suggerim posar-se en contacte amb el centre de medicina tropical corresponent de cada població.

-Informacions d’interès per al viatger (situació política del país, recomanacions, vacunacions, visats, climatologia i altres) , consulteu : http://www.mae.es